Altınla Yarışan Salep 19 Mayıs’ta Yetişiyor
| Tarih: Ara01,2014
Karşıyaka Mahallesinde 19 Mayıs Ekolojik Üreticiler Eğitim ve Yardımlaşma Derneği bünyesinde salep yetiştiriliyor.
Dernek Başkanı Hakkı KARAMAN 19 Mayıs Üniversitesi Tıbbi Aromatik Bitkiler bölümüyle iş birliği içinde kontrollü üretimimiz başlamıştır dedi.
Karaman; Mahallemizde yaklaşık 4 dönüm salep tarlası bulunmaktadır. Yakın zamanda 19 Mayıs genelinde salep bitkisi üretmek istiyoruz, çok değerli bir bitki olan salep ilçemize çok ciddi manada gelir getireceğini umuyoruz,çalışmalarımız da Samsun Büyükşehir Belediyesinden ciddi anlamda yardımlar aldıklarını söyleyen dernek başkanı Büyükşehir Salep tarlalarına çok önem veriyor, yakın zamanda ilk hasadımızı yapacağız dedi.
. Diğer İsimleri : Sahlep, Çayırotu, Çamçiçeği, Orchis
Botanik Bilgi : Salepgiller familyasından; tel köklü otsu bir bitkidir. Kökünde 2 tane yumru vardır. Gövdesi, dik ve silindirimsidir. Çiçekleri salkım veya başak şeklindedir. Kullanılan yeri köklerindeki yumrularıdır. Yurdumuzda birçok çeşidi vardır.
Adi salep (Orchis maculata) ormanlarda ve nemli çayırlarda yetişir. Anadolu salepotu (Orchis anatoiica) kırmızı veya mor çiçeklidir. Gıda olarak kullanıldığı gibi ev ilaçlarında da kullanılır.
Yetiştirildiği Yerler : Türkiye olup özelikle batı Akdeniz, Eğe, Marmara ve batı Karadeniz bölgelerinde yaygın olarak yetiştirilir.
Toplanması – Saklanması : Toprak kazılarak kökünün yumruları alınır.
Bilinen Bileşimi : Salep yumruları müsilaj, glikoz ve uçucu bir yağ taşır.
Faydaları :
Göğsü yumuşatır, öksürük ve bronşitte faydalıdır.
Kabızlığı giderir. Basur memelerinde faydalıdır.
Zihni çalışma gücünü artırır. Kalbi kuvvetlendirir.
Aybaşı kanamalarının düzenli olmasını sağlar.
Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur.
Vücudun ısınmasını sağlar.
Kullanım Şekli : Öğütülmüş kök yumrulardan 1 çay kaşığı az su ile bulamaç hale getirilip üzerine 300 gr. su konarak karıştırılıp 15 dakika kaynatılır. Bal ile tatlandırılarak üzerine zencefil ekilerek sıcak sıcak içilir. Aynı tarif süt ile de yapılabir. Günde 4 defa yemeklerden evvel birer kahve fincanı içilir.